NEDERLAND – ARGENTINIË 2014

Ja hoor, Nederland – Argentinië komende woensdag.
Wie had dat nou weken geleden kunnen denken? Ja, van Gaal zelf natuurlijk, maar die gaat er dan ook over, dus dat telt niet.
En ook Argentinië is weer zo’n land dat weliswaar veel geschiedenis heeft geschreven, maar aan de historie van de automobiel hebben ze niet echt een grote bijdrage geleverd. Wel weer aan de historie van ons Koningshuis, maar daar gaat het nu niet om.

Hoewel ….. geen bijdrage in de automobiel geschiedenis? En Fangio dan? De legendarisch Argentijnse Formule 1 coureur die het wereldkampioenschap vijf keer won, waarvan vier keer op rij, tussen 1954-57. Volgens velen was Juan Manuel Fangio zelfs de grootste F1 coureur aller tijden!
Als geboren Italiaan heeft Fangio in en voor Lancia, Alfa Romeo, Maserati en Ferrari gereden, maar zijn grootste successen behaalde hij toch voor Mercedes met de legendarische W196.
Over zo’n legende zijn zo veel boeken geschreven, dat we ons beperken tot die W196; afgebeeld een model van Spark.

En nu de Nederlandse opstelling. Hebben wij ook zo’n race-legende. Nou en of! Meerdere zelfs, maar zonder wie of wat dan ook tekort te willen doen, beperken we ons tot een tijdgenoot van Fangio; Jonkheer Carel Godin de Beaufort, de allereerste Nederlander die een prestatie leverde in de Formule 1. Carel van Kuijk doet in de net verschenen Modelauto (nr. 181 – het jubileum nummer) verslag van de vele successen van de Beaufort; graag verwijzen wij daar naar.

Bericht auteur: Modelauto