NEDERLAND – BRAZILIË 2014

Tsja, the day after …….
Het zal u net zo vergaan als ons; het voelt alsof na lang meespelen, die dikke prijs eindelijk toch nog in jouw straat valt. Alleen ben je net 2 weken daarvoor verhuisd ….
Zaterdag een “troostfinale” dus, Nederland – Brazilië. Niet echt doorslaggevend meer, maar sportief als we zijn, gaan we er toch wat over schrijven.

Best wel een productief autoland, dat Brazilië. Veel fabrikanten hebben er voor gekozen om daar hun auto’s voor Zuid Amerika te produceren. Vooral Volkswagen is daar heel groot, d.w.z. in productieaantallen, maar wat minder in nieuwe modellen. Kijk maar naar de Kever (in Brazilië Fusca geheten); Tot 1996 zijn er in Brazilië ruim 45 duizend Kevers geproduceerd.
En wat dacht je van de VW Transporter T2. Sinds de productiestart van de T1 in september 1957 zijn er in Brazilië ca. 1.560.000 Transporters gebouwd.
De T2 is sinds zijn introductie in Brazilië (1975) onafgebroken de bestverkochte auto in zijn segment geweest. Die ongekend lange productietijd (tot 2014) van de T2 in Brazilië is niet toevallig: dankzij zijn enorme ruimteaanbod, zijn relatief gunstige prijs én zijn legendarische betrouwbaarheid is de bus er tot op de dag van vandaag zeer populair.
Maar er zijn ook nog eigen Braziliaanse VW’s gebouwd, zoals de Brasilia; een op de 1600 Variant gebaseerde Braziliaans type VW, met luchtgekoelde motor van 1600 cc, gebouwd tussen 1975 en 1982 in Brazilië, Mexico en Nigeria. In die landen bestaan nog veel exemplaren. Er rijden (naar men zegt) twee auto’s van dit type in de Verenigde Staten en één in Nederland. De auto is nooit officieel in Nederland geïmporteerd, wel in Suriname waar veel Brasilia’s werden gebruikt.
Van de Kever en de Transporter zijn al veel, heel veel modellen; minder bekend wellicht de 1:43 Brasilia van IXO.

En dan naar onze opstelling. We gaan op zeker en hebben gekozen voor 100% Nederlands en
zetten onze (bijna) complete collectie DAF modellen van Lion Cars is. Veel Nederlandser kan het haast niet. Oh ja, hoewel wij daar niet over gaan, voor alle zekerheid maar in een 1-5-3-2 opstelling. Meer weergeven

Bericht auteur: Modelauto