ZE HEET MONICA

Iemand wel eens van een Monica gehoord? Nee, niet de Monica maar als merk van een auto.
Het was bij ons ook weggezakt, maar met dank aan de autogids.nl zijn we weer helemaal bij. En u hierna ook natuurlijk.
Hoofdpersoon in dit verhaal is Jean Tastevin in zijn poging een luxe Franse auto te bouwen, a la Facel Vega en Delage. Het moest een vierzitter worden met veel vermogen en genoemd naar zijn vrouw Monique. Vandaar dat Monica. In 1968 bouwde de Britse firma Williams & Pritchard het eerste type. Tastevin vond het resultaat niet om over naar huis te schrijven en ging aan de slag met de Roemeen Tony Rascanu. De carrosserie zou door Vignale gebouwd worden, maar die stierf in 1969. De auto werd officieel voorgesteld in 1972 op het Salon van Parijs. De wagen kreeg een motor die eigenlijk voor de V8 Formule 1 was gebouwd en leverde 240pk bij 6000 toeren. Helaas bleek het niet de meest betrouwbare dus werd later een 5,6 liter Chrysler V8-motor ingebouwd. De oliecrisis zorgt er dan voor dat het project geen succes krijgt. Slechts 20 Monica’s zijn gebouwd.
WhiteBox, altijd wel goed voor de wat aparte modellen, heeft de Monica V8 uit 1974 uitgebracht. Wel wrang eigenlijk dat er nu 980 meer Monica’s in 1:43 zijn dan de 1:1 uitvoeringen.

Bericht auteur: Modelauto