ARMSTRONG SIDDELEY

Het was in 1902 dat ene John Davenport Siddeley uit Coventry begon met het maken van automobielen onder de o zo verrassende naam, Siddeley Autocars of Coventry. Minder bekend zal zijn dat die eerste auto’s voornamelijk gebaseerd waren op Peugeot, maar met een Engels koetswerk. Dat dan weer wel.
In 1905 fuseerde Siddeley met Wolseley waarna in 1909 de oude Siddely ontslag nam en de Deasy Motor Co. de zaak overnam. Zo werd het dus Siddeley-Deasy. Tijdens de 1e Wereldoorlog maakte men legervoertuigen en vanaf 1915 ook vliegtuigonderdelen. In 1919 werd het bedrijf verkocht aan Sir W.G. Armstrong Whitworth & Company.
Maar…… in 1927 kocht John Davenport Siddeley ‘zijn’ automerk weer terug en werden er tot 1960 weer volop auto’s gemaakt. En vliegtuigen natuurlijk, zoals de beroemde Avro Lancaster bommenwerpers.

Misschien wel een van de mooiste auto’s die zij bouwden was de 346 Sapphire die van 1952 tot 1960 in productie was. Kenmerkend voor de Sapphires was de traditionele radiator gril in V-vorm met pontificaal daarop, een sfinx. Of Armstrong Siddeley nu wel of niet met zijn tijd is meegegaan kun je over discussiëren, maar dat gold in ieder geval niet voor die sfinx. Latere versies hadden er n.l. een met vleugels en straalmotoren.

Matrix heeft de Armstrong Siddeley 346 Sapphire Four Light Saloon 43x verkleind en, heel knap, inclusief de sfinx met straalaandrijving.

Bericht auteur: Modelauto