DONKERVOORT

Een boek over ons ‘eigen’ merk Donkervoort. Niet een algemeen plaatjesboek, maar een biografie, geschreven door auto-liefhebber Koos Woltjes over Joop Donkervoort, de man achter zijn sportwagens. Perfectionistisch, visionair, eigenzinnig: autofabrikant Joop Donkervoort is even uniek als zijn sportwagens. In een biografie is te lezen hoe het kleine Donkervoort in Lelystad de lieveling kon worden van ’s werelds grootste autoliefhebbers en autofabrikanten: ruim 200 pagina’s lees je in één adem uit..

Je ziet ze alleen op mooie dagen rijden: de sportwagens van Donkervoort. En voordat je ze goed hebt kunnen bekijken, zijn ze al weer weggescheurd. Donkervoorts behoren dan ook tot de snelste productiewagens ter wereld. Ze worden met de hand gebouwd met de nieuwste technieken, elk jaar verlaten nog geen honderd sportwagens de fabriek in Lelystad.

Donkervoorts zijn het geesteskind van Joop Donkervoort, die ze 36 jaar geleden begon te bouwen in een schuur. In een nieuw verschenen biografie is te lezen hoe de oer-Hollandse autofabrikant ondanks tegenslagen een unieke positie heeft verworven in de autoindustrie. Biograaf Koos Woltjes: ‘Bijna niemand weet dat Joop Donkervoort door de grootste autofabrikanten in de wereld wordt gezien als de belangrijkste ontwikkelaar van ultra-lichte sportwagens. Bovendien komen in Lelystad technische wereldprimeurs tot stand. Er zijn maar weinig auto’s zo technisch geavanceerd en tegelijk zo puur.’

In de biografie beschrijft autokenner Woltjes hoe de twintiger Donkervoort besluit om zelf sportwagens te gaan bouwen. Een stap voor stap proces dat begint met de bestelling een Brits Lotus 7 bouwpakket, waarna Donkervoort al snel uitgroeit tot een toonaangevende ontwikkelaar en bouwer van sportwagens.

Zijn eigenzinnigheid levert Joop Donkervoort niet alleen bijzondere auto’s op, maar ook een turbulent zakelijk bestaan. Veel moeilijke jaren werden veroorzaakt door de compromisloze aanpak van de oprichter. Woltjes: ‘Donkervoort is nooit bereid geweest om zijn ziel te verkopen. Donkervoort heeft altijd vierkant achter de kwaliteit en de stijl van zijn product gestaan. Joop ging altijd zijn eigen gang. Dat zorgde ervoor dat hij zo nu en dan in een zakelijke achtbaan belandde, maar het voordeel is wel dat hij nog steeds bestaat. Terwijl de meeste concurrenten failliet zijn of gewoon verdwenen, bouwt Joop met zijn familiebedrijf nog steeds dezelfde exclusieve no-nonsense auto’s.’

Donkervoort – Een biografie over ondernemerschap, tegenwind en heel veel pk’s wordt uitgegeven door Uitgeverij Haystack. Het gebonden boek met een formaat van 24,5 bij 17 cm. kost 24,50 en is nu direct leverbaar via onze Boekenservice.


Bericht auteur: Modelauto