SCHATTEN IN DE SCHUUR – HET VERHAAL

Vijftig jaar lang stonden ze te roesten in de schuren van een boerderij in Echiré, in het zuidwesten van Frankrijk. Eigenaar Roger Baillon, die er een museum mee wilde opstarten, is meer dan tien jaar geleden overleden. De 60 oldtimers uit de jaren 20 tot 70 van de voorbije eeuw die hij in zijn stallingen bewaarde, zijn een fortuin waard. De uitzonderlijke collectie wordt begin volgend jaar geveild. “We voelden ons als Howard Carter die de graftombe van Toetankhamon betrad”, zegt Matthieu Lamoure van veilinghuis Artcurial.

Zonder overdrijving kan men stellen dat deze verzameling oldtimers uniek in de wereld is. Het gaat om onvindbare stukken, onder meer een Ferrari die nog in een film met Jane Fonda rondreed en waarvan werd aangenomen dat er geen enkele van dat type meer bestond.

De Talbot-Lago was ooit eigendom van de Egyptische koning Faroek. De auto’s waren allemaal eigendom van Roger Baillon, die een transportfirma had. Toen de zaken in de jaren zeventig slechter begonnen te gaan, moest hij 50 wagens verkopen. De rest van de collectie werd vergeten.

Enkel specialisten wisten van het bestaan van de schat af. Maar ook na het overlijden van Baillon, tien jaar geleden, bleef de verzameling onder de radar. Recent overleed echter de zoon van Baillon, waarna zijn erfgenamen veilinghuis Artcurial contacteerden. Dat gaat de veiling organiseren, de auto’s zijn al overgebracht naar Parijs.

Fotograaf Xavier Léoty van de krant SudOuest mocht de auto’s gaan fotograferen. “Er waren over oldtimers, ik wist niet waar ik moest beginnen. Op sommige plekken had de klimop de wagens bijna volledig ingepalmd en zag je enkel nog een nummerplaat of een koplamp”.

De collectie gaat op 6 februari in Parijs onder de hamer van de veilingmeester. Wagens die niet meer kunnen gerestaureerd worden, zullen verkocht worden voor onderdelen.

Bericht auteur: Modelauto