BEESTEN EN AUTO’S ?

Oke, sommige auto’s zijn echte beesten, maar wij bedoelen meer hun benamingen.

Immers, er zijn nogal wat autofabrikanten die hun producten een naam meegeven die een associatie oproept met een exotisch, dan wel een tot de verbeelding sprekend dier.

Met name Ford had daar een handje van, met de Mustang als meest sprekende voorbeeld, maar vergeet ook niet de Ford Bronco (ook al een wild paard), de Cobra, Puma, Scorpio, Taurus (stier) en de Cougar.

Met die laatste naam is Ford overigens ingehaald door de tijd, want naast Poema kent Cougar tegenwoordig nog een andere, ook tot de verbeelding sprekende betekenis. U moet dat meer eens ‘googelen’ ……

En wat dacht u van de Chevrolet Impala, Dodge Ram, Opel Tigra, Seat Leon, Tomaso Pantera, Studebaker Hawk; benamingen waar we ons wel wat bij voor kunnen stellen. Dat hebben we dan weer minder bij de Dodge Viper, dat adder betekent. Of zowel Ferrari  als Fiat met hun ‘Dino’, de Hyundai Pony. Stingray (pijlstaartrog) en Barracuda zijn ook al van die dieren met een aaibaarheidsfactor van 0. Dat in tegenstelling tot de Panda; die scoort dan weer een 10.

Vogels zijn/waren ook erg geliefd, zoals de Buick Skylark = veldleeuwerik (waarom ???), Eagle, Firebird, Thunderbird, Falcon, Bluebird, Hawk, Tercel wat een mannetjesvalk blijkt te zijn. (huh?)

Het bontst heeft misschien Opel het wel gemaakt, want van 1924 tot 1931 produceerden zij de Laubfrosch en dat betekent boomkikker. Wie dat heeft bedacht ….?

Voor enkele fabrikanten ging dit nog niet ver genoeg; die gaven hun merk zelfs een dierennaam, zoals Jaguar, Matra (haan), Pegaso (paard),) of gebruikten een afbeelding van een dier in hun logo. Kijk maar naar Lamborghini met hun stier, Peugeot met de leeuw, Abarth met een schorpioen, Alfa Romeo met een slang. Bedford heeft een griffioen (fabeldier), Saab zelfs een gekroonde griffioen en ook Porsche heeft een paard in het logo enz. enz.

Tot zo ver de officiële namen (overigens zonder compleet te willen zijn) want er zijn ook nogal wat auto-typetjes die door hun uiterlijk, onbedoeld als bijnaam de naam van een dier kregen. We kennen ze natuurlijk wel, de ‘snoek’, de ‘kever’, ‘lelijke eend’, ‘kattenrug’, ‘dolfijn’ (Fiat Multipla)

Of ze kregen een dierennaam door hun functie; toen de Brandweer Amsterdam de eerste haakarmvoertuigen in dienst nam (die met wisselende containers op hun rug rondreden) werden die gelijk, ongeacht het merk, consequent ‘kamelen’ genoemd.

En heb je dan de ultieme auto gebouwd, die eigenlijk met niets anders is te vergelijken?

Juist, dan noem je die “The Beast”

Bericht auteur: Modelauto