BIJNAMEN …..

Van auto’s dus, altijd leuk toch ? En vandaag doen we dan eens de vrachtauto’s.

En net als bij de personenauto’s (denk aan de kever, lelijke eend of kattenrug) is ook bij de trucks zo’n bijnaam, bijna altijd, gebaseerd op het uiterlijk.

Kijk maar eens naar de Mercedes-Benz LP 333 met z’n twee gestuurde assen en 2 of 3-assige aanhanger. Dit, in combinatie met een onschuldig ogende en afgeronde frontstuur cabine plus de lage snelheid waarmee het geheel door het landschap kroop,  gaf de LP 333 de uitstraling van een “duizendpoot”. En zo werd hij dan ook door iedereen liefdevol genoemd.

Minder complimenteus is dan weer de bijnaam van de Citroen 350; door zijn typische cabine (met die 2 extra ruitjes naast de radiator) werd en wordt hij liefkozend “hazenlip” genoemd. Het moge duidelijk zijn waarom …….

Nog een Fransman, de Renault Magnum. Die kreeg door z’n imposante hoge cabine met de enorme voorruit zelfs twee bijnamen: “wolkenkrabber” en “vissenkom”.

Ook geen echt compliment was de bijnaam voor de DAF 1600 en 1900: “kikkeroog” en inderdaad, met enige fantasie hadden die koplampen wel iets van kikkerogen.

En dan natuurlijk de DAF YA 328, die al snel zijn militaire loopbaan als “Dikke DAF” verder mocht voortzetten. En hoewel er ook een zeg maar  “weight watchers” versie werd geproduceerd, de YA 314 dus) kreeg die dan weer niet de bijnaam “Dunne DAF”.

De Fiat 662 had met een forse chromen strip over de grille een gezichtsbepalend front;  n.l. een “snor”. Blijkbaar vonden ze bij Fiat dat ie er nog niet stoer genoeg uitzag.

Terug naar Mercedes-Benz en dan met name de L 911.

Kijk, dat die  “Bolneus” werd en wordt genoemd (want er rijden er nog steeds heel wat rond, vooral als brandweerauto), snappen we dan weer wel.

En nu we het toch over neuzen hebben, Bedford en Morris hadden ze ook, resp. de “Flatnose”  en de “Bullnose” hoewel die laatste dan weer geen vrachtauto was.

We zijn vast niet volledig en dat was ook niet de bedoeling. Leuker is het als u ons uw aanvullingen laat weten, opdat we later  over dit onderwerp weer eens voort kunnen borduren.

We kijken er naar uit.

Bericht auteur: Modelauto