MADE IN ARGENTINA

Ooit waren er in Argentinië verschillende fabrikanten die diecast modellen produceerden, maar de meest bekende is toch Buby.

 

De Argentijnse Haroldo Buby Mahler was een alom bekend en veelbelovende fabrikant van modelauto’s. Mahler produceerde zijn modellen vanaf de late jaren ‘50 tot eind van de jaren ‘90; eerst in 1:43 en later in 1:50 en 1:64. Ook assembleerde Buby  in de jaren ‘60 modellen van het Franse Solido die slechts door een etiket op het doosje als zodanig te herkennen waren.

Vanaf 1992 produceerde Buby de series  “Collector’s Classics” en “Buby’s Classics”; modellen van Amerikaanse auto’s uit de jaren ‘50 en ’60 in 1:43. Hoewel men modellen maakte van zowel Europese als Amerikaanse auto’s, waren de originele auto’s vaak speciaal voor de Zuid-Amerikaanse markt geproduceerd, dan wel in Argentinië gebouwd.

Het laatste model uit die late jaren ’90 was een 1:50 bus van Ürbano of Buenos Aires”.

Buby maakte totaal zo’n 20.000 genummerde series; 500 stuks van iedere kleur en model en ieder model was genummerd. Dat kostte overigens veel tijd en moeite te meer omdat ieder model ook nog inclusief een certificaat, apart in een doosje verpakt werd.

Kijkend naar details en kwaliteit, zijn de modellen van Buby’s Collector’s Classics te vergelijken met die van Brooklin Models.

Er is in Argentinië maar één boek over Buby geschreven, of beter gezegd, een foto-catalogus. Voor de speurneuzen onder ons; het is in het Spaans, samengesteld door Lucien C. Brousse en telt 286 pagina’s met veel foto’s. Oh ja, de titel luidt: Buby “La historia en fotos” en wij kwamen het op een veilingsite tegen voor $ 480,-

Helaas bestaat deze Argentijnse onderneming niet meer en veel van hun modellen worden (daardoor?) steeds moeilijker te vinden en dus duurder.

Een rondje over de bekende veiling-sites leert ons inderdaad dat het aanbod niet overweldigend groot is en dat de vraagprijzen zo tussen de 35 en 100 dollar liggen.

Bericht auteur: Modelauto