Daimler Double Six Martin Walter Sport Saloon 1932

Soms wordt je verrast als je tegen een nieuw model, dat je nog nooit eerder gezien hebt, aanloopt. Zelfs niet eens een aankondiging daarvan gelezen hebt en dan ben je toch min of meer overrompeld door die verschijning.

Dat gebeurde me onlangs toen ik de Daimler Double Six Martin Walter Sport Saloon van Matrix zag.

Nu kennen we de Daimler Double Six natuurlijk al lang van Western en ook Ilario maakte deze indrukwekkende Double Six (Corsica), zowel in open als gesloten versie.

Het model van Matrix trok  me onmiddellijk aan, niet alleen door het fraaie uiterlijk, maar wat betekende die naam Martin Walter precies?

Die Martin Walter was een carrosserie bouwer uit London, het bedrijf werd in al 1773 opgericht en in 1937 fuseerden zij met Abbey Coachworks en werd de naam Wingham Martin Walter Ltd veranderd. Men bouwde de Wingham Cabriolet op basis van Vauxhalls, maar ook  werden Bentley’s, Rolls Royces en Mercedes Benz onderhanden genomen.

Deze Daimler echter, is ontworpen door ene captain H.R Owen en Matrix slaagde erin een prachtig, in diep donkerblauwe uitgevoerd model te produceren.

Rond 1950 sloeg men bij deze carrosserie bouwer een andere weg in en werd de focus op campers, mini- en midi busjes gericht en werd de naam opnieuw gewijzigd in Dormobile Ltd.

Terug naar de Double Six; die in 1926 voor het eerst werd gepresenteerd; slechts 26 auto’s zijn er gebouwd maar de Martin Walter Sport Saloon is enig en zijn soort.

Het model heeft strakke lijnen,  de in werkelijkheid grote 21 inch spaakwielen zijn goed weergegeven, het juiste kenteken GY 1091, goed gevormde opstappen, ‘suicide doors’ en dubbele reservewielen achterop.

In 1999 werd deze auto op het  Concours d’ Elegance  van Pebble Beach,  volkomen terecht, als ‘Best Car of Show’ gekozen.  Het  beroemde veilinghuis Gooding & Company veilde deze schoonheid in Monterey, Californië voor maar liefst $ 2.970.000,–.

Een geweldig initiatief van Matrix om deze Pebble Beach winner te kiezen en voor mij zouden er meer  winnaars van dit jaarlijks, in augustus terugkerende evenement, mogen komen.

Wim Grift

Bericht auteur: Modelauto