The Rover 14 Sports Saloon 4 light Saloon 1938.

Het schoonmaken van een vitrine is bepaald niet het leukste werk wat bij het verzamelen van miniatuur auto’s hoort.

Zelf heb ik er bepaald een broertje aan dood, niet het werk zelf, dat is het punt niet zo. Maar nee, de constatering dat er een bumper door uitgedroogde lijm afwezig is, je een zijspiegel mist,  een ruitenwisser die ontbreekt en de bandafdrukken op de lege glasplaat maken je duidelijk dat het hard nodig was.

Eén groot voordeel is er wel, n.l. dat je je modellen weer eens onder ogen krijgt en je weer ervaart dat er tussen de modellen eentje aanwezig is waar je opnieuw warm van loopt.

Zo verging het me onlangs toen ik een vitrine onderhanden nam en de Rover 14 Sports Saloon 4 light Saloon uit 1938 van het merk Somerville in handen had.

Wat een aandoenlijke auto, uitgevoerd in rood en zwart en met een werkelijk formidabele lak kwaliteit.

Fraaie details als de grill, koplampen op de spatborden, bermlampen op de bumper, matzwarte treeplanken, een mat zwart vouwdak, deurhandels, geen kofferbak, maar een ruimte voor het reserve wiel en een fraai gedetailleerd interieur.

Vandaag de dag verschijnen er aan de lopende band nieuwe fabrikanten, zowel in diecast als resin en natuurlijk, met de intrede van alle hedendaagse computers en 3d scans, is de kwaliteit zeker vooruit gegaan.

Des te groter is mijn waardering voor de vroegere en veelal Engelse “hand built” fabrikanten die helaas zijn verdwenen.

Zo ook Somerville  van  Doug en Roly Mchard.

Mr. Doug was aanvankelijk uitgever van een vliegtuig magazine  en schreef ook regelmatig voor het  Meccano Magazine.  Later werd hij zelfs marketing director voor Meccano Ltd.

Eind zeventiger jaren begon hij voor zichzelf vanuit zijn huis in Billinghay en samen met zijn vrouw Roly en nog wat plaatselijk hulp, werd alles vanuit hun woonhuis gerealiseerd.

Het merk Somerville behoefde nooit te adverteren of op andere wijze reclame te maken. Hun productie was beperkt en als een model was uitverkocht kon het vele maanden duren voor een model opnieuw in productie genomen werd. Natuurlijk waren diverse Engelse merken onderwerp.

Maar zijn eerste model was echter een Mercedes 260d en werkte hij ook in opdracht van de Zweedse automobiel industrie. Unieke Saabs en Volvo’s zagen door  Mr. Mchard het daglicht en al zijn miniaturen blinken uit door de voortreffelijke afwerking en de geweldige lakkwaliteit. Zelf had hij een passie voor de luchtvaart, vliegen, vliegtuig(modellen), maar zijn auto miniaturen hebben daar zeker niet onder geleden.

Op 28 augustus 2002 overleed Mr. Mchard, en zijn vrouw Roly besloot  het merk Somerville  met alle daarbij behorende mallen te verkopen aan het merk Promod Ltd. en nog steeds kan deze firma enkele modellen leveren, meestal in kitvorm.

Deze Rover 14 Sports Saloon  4 light Saloon maakte mij weer eens duidelijk hoe je van een lang geleden gedane aankoop (en deze modellen waren voor die tijd beslist niet goedkoop) weer opnieuw kan genieten!  De vele hand built en white metal kitmerken, die om allerlei redenen niet meer bestaan, maken je weer eens duidelijk hoe rijk de geschiedenis van de miniatuurauto  geworden is.  Mr. Doug  Mchard heeft zichzelf in die tijd met  zijn merk Somerville zeker overtroffen en deze Rover 14 Sports Saloon uit de 1938 is voor mij een eerbetoon aan zijn bijzondere miniatuurauto’s.

Zeker veel liefhebbers zullen dat onderschrijven.

wim grift 22.3.2016


Bericht auteur: Modelauto