Tempo Matador en Ford Thames

Die originaliteit vraagt om nadere uitleg over het model in kwestie en die wordt dan ook uitgebreid en meertalig meegeleverd. En natuurlijk  ook op hun website en Facebookpagina.

In Modelauto nummer 191 is een recentelijk interview met de twee eigenaren van het merk opgenomen.

Mijn oog viel op hun weergave van de Tempo Matador uit 1950 die als als tandemasser Renntransporter is uitgevoerd.  Een aandoenlijk modelletje van dit olijke autootje, dat me onmiddellijk deed denken aan de auto sloperijen van vroeger.

Vaak stond zo’n Matador aan het begin van de sloperij, meestal sterk verwaarloosd, maar wel direct inzetbaar. Tegenwoordig spreken we niet meer over auto sloperijen maar over auto demontage bedrijven waar auto’s compleet ontmanteld worden en de onderdelen keurig middels de computer worden geregistreerd voor hergebruik.

Als je dan zo’n  simpele Tempo ziet, komen al die beelden weer op je netvlies en is zo’n modelletje zo  rijk aan historie. Ook Norev heeft dit model uitgebracht, alleen beschikt deze over een enkele achteras en klein laadbakje.

Een andere charmante verschijning is de Ford Thames  400E uit 1957; een klein licht vrachtwagentje met een bordeaux rode cabine en een grijs laadbakje en natuurlijk het stuur eigenwijs rechts gemonteerd.

Deze Ford Thames is natuurlijk bekend in de Dinky Toys uitvoering onder nummer 436 in de wel bekende gele uitvoering met de vast gemonteerde compressor van het merk Atlas Copco.

Die Dinky ziet er weliswaar prima uit heeft vering en stuurbaar asje, maar die Ford van Autocult geeft net de uitstraling van die tijd weer.  Sober maar wel praktisch en menig aannemer of hovenier zal er zijn brood mee hebben verdiend.

Nee, die Autocult Ford Thames heeft zo’n  eenvoudige bescheiden uitstraling,dat het bijna een stilleven op zich is en daar kan ik, net als u hoop ik, eindeloos van genieten.

Wim Grift, 10-4-2016

Bericht auteur: Modelauto