De modellen van de DAF 2000 DO serie

Deze DAF truck werd in 1957 op de IAA in Frankfurt geïntroduceerd, vele Nederlandse bedrijven kochten dit type aan en de 2000 DO werd daardoor een bekende verschijning op de weg.

Wijlen Dirk Miedema Van Miho Modelbouw (Assen) heeft ooit een prachtige kit van een DAF 2000 DO uitgebracht.

WSI heeft dit  stoere model in de slaapcabine uitvoering, in  haar leveringsprogramma en natuurlijk is de 2000 DO ook in hun prachtige DAF giftset vertegenwoordigd.

Brekina leverde deze DAF in de schaal 1:87 in de Frans Maas bedrijfskleuren uit en het model werd zelfs miniatuurauto van het jaar 2013.

In Modelauto nummer 192  is op pagina 39 een DAF 2000 DO met een afzetcontainer afgebeeld; een van de laatste uitgaven van Brekina.

Ook Kim Classics, een merk van  Modelcars Rotterdam, liet deze DAF 2000 DO met dagcabine, door Alan Smith in een oplage van 300 stuks uitbrengen.

Bekend is de kermiswagen op basis van deze kit, waarbij de bak van styreen is gebouwd en de huif van papier.

Het hier getoonde model is een DAF AZY 2400 DK, ooit bedoeld voor het Nederlandse leger als takeldoos en voorzien van een onmiskenbare Austin Western kraan. (hoewel …. er staat wel Atlas op en de plek voor het reservewiel is akelig leeg)

Dit type voertuig is er echter nooit gekomen, wellicht dat het toch niet voldeed.

De opbouw van dit bergingsvoertuig  is een duidelijk voorbeeld van bergingstrucks uit de zestiger jaren.  Tegenwoordig zien bergingsvoertuigen met hun zware hydraulische lepels, er heel anders uit.

Zowel de cabine als de opbouw vertegenwoordigen voor mij een bijzonder stukje geschiedenis in de verzameling.

Voor meer informatie over deze DAF 200 DO is het boek “Stoere trucks “  van Hans Stoovelaar een echte aanrader.

Wim Grift, mei 2016


Bericht auteur: Modelauto