DE STADSKEVER

De plaats die de passagiers daarbij innamen was niet te vergelijken met die in een gebruikelijk voertuig, want de trein-auto was als unicum gebouwd en had de opdracht zijn passagiers in een gemoedelijk tempo langs de bezienswaardigheden van de stad te voeren. Het idee om zo’n stadsrondrit te organiseren ontstond in die dagen in het stadhuis of, om het nauwkeuriger te zeggen, bij de VVV van Wolfsburg. Hoe groot een dergelijk stads-vehikel zou moeten worden was in het begin niet helemaal duidelijk en zo kwam men ertoe aan de bekende koetswerker Friedrich Rometsch in Berlijn de opdracht te geven een VW Kever voor dit doel om te bouwen. Het resultaat was een uitvoering met zes zitplaatsen, maar de vraag naar stadsrondritten was al vanaf het begin zo groot dat zo’n aantal bij lange na niet voldoende was. De oplossing voor deze grote toeloop vond men in de vorm van een aanhanger, die bij de Firma Hermann Harmening in Bückeburg werd gebouwd. Nu men beter op de drukte was voorbereid konden 48 passagiers tegelijkertijd comfortabel op stadsreis gaan. Met een lengte van 14 meter werd het toeristische voertuig een ware blikvanger in de binnenstad van Wolfsburg. Vanwege zijn buitengewone samenstelling bepaalden de stadsbestuurders dat het kever-gevaarte niet sneller mocht dan 50 km/u, wat voor de ingebouwde 30 pk boxermotor geen enkel probleem was.

In 1976 werd het treintje met pensioen gestuurd, maar na een bijna 15-jarige schoonheidsslaap beleefde de kever-trein een wederopstanding in het automuseum van de Stichting Volkswagenwerk en in 2003 werd het geheel door de gemeente Wolfsburg overgedragen aan de Autostadt, het attractiepark naast de Volkswagenfabriek, onder voorwaarde dat het treintje zou worden gerestaureerd en weer in bedrijf zou worden genomen. De Volkswagen Coaching GmbH zag zich geroepen deze klus te klaren en heeft de gehele constructie aangepast aan de huidige stand van de techniek.

AutoCult heeft de complete Stadskever 43x verkleind en zal in juni beschikbaar zijn.

Bericht auteur: Modelauto