DE ZELFRIJDENDE CARAVAN

De Zweed Torsten Johannesson droomde van een auto met geïntegreerde slaapmogelijkheid, zodat er geen caravan meegesleept hoefde te worden. Dit idee fascineerde hem zo zeer dat hij er zich toe zette een camper te ontwerpen die hij op een Saab 92 baseerde. Dat was in 1963.

Bij de constructie van zijn opbouw ging het er om zo veel mogelijk binnenruimte te creëren, wat aan de halfronde vorm van de voorzijde, de achterzijde en zelfs van het dak goed te zien is. Door de maximale uitbouw buiten het chassis en de verplaatsing van het zwaartepunt naar de vooras, had deze unieke kampeerwagen zeer veel last van overstuur.

Volgens eigen opgave had zijn rijdende huis een leeggewicht van bijna 1,5 ton, waarmee het bijna dubbel zo zwaar was als de Saab 92. Daar hij het desalniettemin toch met een gewone 28 pk motor moest doen, was het voertuig hopeloos ondergemotoriseerd.

Het originele exemplar bestaat overigens nog

Het model in 1/43 is, evenals de tekst van AutoCult

Bericht auteur: Modelauto