Porsche Diesel Junior 108 Tractor, Revell nr. 07820, schaal 1/24

Op Revells stand op de speelgoedbeurs’, stond zelfs het 1 op 1 model. Deze Porsche tractor werd vlak voor de oorlog ontworpen door Ferdinand Porsche, terwijl hij toen natuurlijk ook bezig was met de Volkswagen. En dit moest ook een soort ‘volks tractor’ worden. Maar pas na de oorlog werd de tractor in productie genomen.

Het is een bouwdoos geworden volgens het ‘easy-click system’. Dat betekent dat je in principe geen lijm nodig zou hebben en de onderdelen zoveel mogelijk al in kleur zijn gegoten om zo weinig mogelijk te hoeven verven. Bovendien is er naast de waterdecals ook een alternatief velletje stickers aanwezig. Oftewel, een bouwdoos die geschikt is voor beginnende (jeugdige) bouwers.

Er zijn totaal 76 onderdelen, die gegoten zijn in de kleuren rood, zwart, crème, chroom en doorzichtig plastic en natuurlijk de vier rubberen banden. Niet voor niets ‘Junior’ genoemd, is dit maar een klein tractortje  en dat is het model in 1/24 dus ook. Maar voor zo’n klein model is 76 onderdelen best veel. Het is dan ook een prima gedetailleerd model geworden, waar ook een ervaren bouwer plezier aan kan beleven.

De bouwbeschrijvingen van Revell zijn tegenwoordig geheel in kleur uitgevoerd en dat spreekt ook jonge bouwers zeer aan. Ze lijken wat dat betreft een beetje op de handleidingen van de Lego bouwdozen.

Officieel zou lijm niet nodig zijn, maar in een paar gevallen is het niet onverstandig toch wat lijm te gebruiken. Over het algemeen gaat de bouw zorgeloos; alleen de voorwielophanging is nogal delicaat (tekening 9). De onderdelen 28 en 29 gaan niet gemakkelijk op de onderdelen 21 en 25. Met name de stuurstang (27) aanbrengen moet heel voorzichtig gebeuren, want er kan zó iets breken. Het is dan ook zeer verstandig de gaten in deze onderdelen met een fijn mesje of boortje van te voren wat ruimer te maken.

Verven is dus niet strikt noodzakelijk, maar ik kon het toch niet laten de tractor rood te spuiten. En dat ziet er natuurlijk toch beter uit. Voor de jongeren zijn er dus stickers voorhanden, maar mooier zijn natuurlijk de waterdecals.

Het model heeft draaiende wielen en de voorwielen zijn sturend uitgevoerd. Ook het motorkapje kan open en dit alles maakt dat dit een leuk en prima gedetailleerd model is geworden. Er zijn wat mogelijkheden voor de opbouw van het model. Ik koos ervoor het zo simpel mogelijk te houden en bouwde het model ‘straight-out-of-the-box’, zoals de Engelsen dat zo mooi kunnen zeggen. De enige toevoeging is een stukje ijzerdraad op de voorvelgen als imitatie van een ventiel. Bij de achtervelgen had Revell dat namelijk al gedaan.

Kortom; een prima bouwdoos van een leuk onderwerp en geschikt voor jong en oud en beginnende en ervaren bouwers.

Carel van Kuijk, januari 2018

Bericht auteur: Modelauto