BREAKS & STATION WAGONS

Autoworld richt de aandacht op dit extra ruime type van auto’s, die kwamen overgewaaid uit de Verenigde Staten in de jaren ’50-’60 en die enkele decennia een vaste plaats hadden op de automobielmarkt. Breaks zijn ouder dan de auto, er bestonden immers reeds paardenkarren die de naam break droegen. In Amerika noemt men ze Station Wagons, omdat ze oorspronkelijk werden gebruikt om reizigers met hun bagage te vervoeren, niet zelden van of naar het station. Ze waren gebaseerd op gewone auto’s, maar boden veel meer plaats dank zij een verlengde achterzijde. Voor de oorlog waren ze niet zelden gedeeltelijk uit hout, vandaar de naam “Woody”. Na de oorlog werden ze, mede door de babyboom, populair als familievoertuig, eerst in de VS en niet veel later ook in Europa.

Van 20 maart t/m 26 april toont Autoworld een vijftiental auto’s, een selectie van een aantal opvallende modellen voornamelijk uit de jaren 50 en 60.
De station Wagons komen uit de VS, dus zitten er in de selectie enkele Amerikanen, waaronder als oudste een schitterende Packard Deluxe One Twenty Woody van 1941.
De Jeep Wagoneer was een grote luxejeep die reeds in het begin van de jaren ’60 werd voorgesteld, bijna 15 jaar voor de komst van de Range Rover.
De Chevrolet Nomad combineerde dan weer het sportieve met het praktische.
En wat te denken van de spectaculaire Pontiac Bonneville Safari, de Amerikaanse droom op zijn best.
Bij de Europese modellen is er een prachtige Ford Taunus P2 Baroc van 1958, meer dan waarschijnlijk de enige in België. Breaks bestonden in alle formaten, ook kleine, een mooi voorbeeld hiervan is de Fiat 500 Giardiniera.
Voorts zijn er enkele klassiekers, zoals een Citroën ID Familiale of een Volvo PV445 Duett.
De meeste breaks zijn eerder zeldzaam, want ze werden gewoonlijk tot op de draad versleten. De exemplaren die in Autoworld worden getoond zijn dat zeker. Een mooi voorbeeld hiervan is een Belgisch product: een in Mechelen ontwikkelde en gebouwde Mercedes 230S Universal.

Autoworld Museum Brussels, Jubelpark 11, 1000 Brussel. Elke dag open 7/7 van 10u t/m 17u (zaterdag en zondag tot 18u), voor info www.autoworld.be of 0032 2 736 41 6

CORONAVIRUS: Check voordat u naar het Museum gaat, of het geopend is. Door dit virus is het momenteel allemaal niet vanzelfsprekend!


Bericht auteur: Modelauto