MERCEDES-BENZ ALS MEETWAGEN

De heer Willy Hof was ver voor de wereldoorlog verantwoordelijk voor de aanleg van de Duitse snelwegen. Op 24 november 1933 gaf de heer Hof opdracht aan Daimler-Benz AG om een cabriolet met SS-type chassis te maken. Dit chassis (reeds vervaardigd in 1931) werd voor de carrosserie doorgestuurd naar de carrosseriebouwer Erdmann & Rossi in Berljin. De auto was bedoeld als meetwagen voor de snelweg.

Deze buitengewone cabriolet werd voor het eerst getoond op de Autosalon van Berlijn in 1934. De kleur was lichtgrijs. De achterkant met de twee reservebanden was erg expressief. Daarom doopten de Britse en Amerikaanse bezoekers de Cabriolet ‘Penguin’.

In 1934 reisden de heer Hof en zijn chauffeurs naar Noord-Italië. Daar waren in die tijd al snelwegachtige wegen. Deze moesten gemeten en getest worden! Het doel was om van Italië te leren. De cabriolet was uitgerust met geschikte meetapparatuur. Het racete soms met 200 km / u  en men moest ook ervaring opdoen met zijwind. Vanwege de slechte wegomstandigheden en door de enorme snelheid barsten de banden vaak. Bovendien was er geen voldoende ventilatie achter en dus geen koeling van de banden. Dit leidde ook tot oververhitting van de remmen. Het grootste probleem was echter de extreem hoge snelheid! De anderen weggebruikers waren niet voorbereid op een auto met zo’n snelheid  die van achteren plotseling opdook. Er waren dus enkele ongelukken, die gelukkig heel licht zijn verlopen. De speciale cabriolet is meerdere keren door Erdmann & Rossi verbouwd. Hij kreeg later ook de waarschuwingskleur oranje. In de laatste ombouwfase werden zelfs witte strepen op de auto aangebracht. Om deze reden doopten de Duitse ingenieurs de auto liefdevol ‘The Parrot’. Nadat Willy Hof de testritten in Italië met de cabriolet succesvol had afgerond, kwamen de testritten in Duitsland op gang. Het ging uiteindelijk mis met de speciale SS cabriolet op de Reichsautobahn tussen Frankfurt en Darmstadt. Het was dezelfde route waarop Bernd Rosemeyer in 1938 een dodelijk ongeval kreeg.

Het jonge Duitse merk Autopioneer heeft nu deze Mercedes-Benz meetwagen in 1/43 gerealiseerd en koos voor de latere oranje versie. Het prijsniveau bevindt zich in de koers van een topmerk als Ilario. Kijk voor meer mooie modellen op www.autoioneer.de .

 

Bericht auteur: Modelauto