VEILING TRAPAUTO’S VAN TORCK

Op 24 november 2021 gaat bij Carlo Bonte Auctions te Brugge een bijzondere verzameling onder de hamer.

Het betreft de collectie trapauto’s en ander authentiek speelgoed uit een Belgische privé verzameling.  Peter en Katrien zijn sinds jaar en dag dé verzamelaars van voornamelijk trapauto’s.

Torck (1887 – 1971) is puur Belgisch, uit Deinze, en maakte deel uit van de toenmalige kinderwagen- en speelgoedindustrie.  De firma stond bekend om zijn onverwoestbare kwaliteit.  Naast Torck waren er overigens een tiental andere bedrijven werkzaam in dezelfde sector in Deinze, waaronder Periclès, Swan en Puls-Bovie.  De verzameling die bij Bonte aangeboden wordt had Torck als hoofdspecialiteit. Maar ook van de andere bovenvermelde bedrijven, komen enkele heel bijzondere en zeldzame items aan bod.

Overigens is de verzameling erfgoedkundig interessant gezien ook originele catalogi, posters en vooral een uniek email bord naar ontwerp van Francis Delamare deel uitmaken van de collectie.  Hét sluitstuk van de collectie vormt een ‘promotiewagen’, een vrachtwagen met aanhanger, speciaal vervaardigd voor expo ’58.

Verschillende objecten zijn overigens meermaals geëxposeerd, o.a. meerdere trapauto’s en affiches werden in bruikleen gegeven bij het Museum van Deinze en de Leiestraat te Deinze.

Ook in Modelauto besteedden we aandacht ana dit Belgische merk en we hadden een gesprek met Peter en Katrien. Abonnees van Modelauto kunnen het via onze website -index terugzien in Modelauto 151 op pagina 16.

De kijkdagen bij Carlo Bonte Auctions lopen t.e.m. 22 november 2021.  U kunt online of telefonisch een afspraak maken.

www.carlobonte.be – 050 33 23 55 – info@carlobonte.be


Bericht auteur: Modelauto