DEZE AUTO STAAT IN EEN IRAANS MUSEUM

 

Dit lazen we vandaag in het Algemeen Dagblad: Het Iran Historical Car Museum huisvest maar liefst 55 oldtimers, twee koetsen en vier motoren waarvan ééntje werd bestuurd door Farah Diba, de inmiddels 83-jarige en in ballingschap in Parijs en Washington levende weduwe van de laatste keizer (sjah) Mohammad Reza Pahlavi (1919-1980).

Grote blikvanger is een knaloranje sportwagen uit 1972. De unieke eenzitter – ontwikkeld en gebouwd door Mercedes-Benz, Porsche en Volkswagen – beschikt over twee autosleutels. Bij de ene, van zilver, is de snelheid begrensd tot 30 kilometer per uur, maar met de andere, van goud, kan het racemonster tot wel 170 kilometer per uur halen. De Duitse ambassadeur in Iran overhandigde het zogenoemde multifunctionele voertuig (MPV) destijds namens bondskanselier Willy Brandt van West-Duitsland aan Reza Pahlavi, de laatste kroonprins van Iran. Het cadeautje was bedoeld om de toen 12-jarige troonpretendent te leren autorijden, vandaar ook de snelheidsbegrenzer.

En nu komen we waar we moeten zijn: het model. Er is een nieuw Duits modelmerk Brausi en die debuteert met juist deze auto. Ja, een blikvanger is het wel, maar wat een afschuwelijk apparaat. Althans, dat is de menig van uw hoofdredacteur. Het modelmerk komt uit de koker van Autopioneer uit Duitsland en kom in een beperkte oplage met een prijs van onder de honderd euro. Kijk zelf maar op www.brausi-modelcars.de .

 

Bericht auteur: Modelauto