EEN BUITENGEWONE RUS

Een bijzonder vmodel van ene onbekende Rus die nu in 1/43 wordt gemaakt door Autocult. Er is maar weinig bekend over deze unieke Russische auto die met de achternaam van zijn ontwerper, Babich, de geschiedenis inging.

Een foto uit de jaren vijftig toont een slanke baardloze man van middelbare leeftijd in een net pak met stropdas, Arkadij Dmitrievich Babich, inwoner van de stad die indertijd bekend stond als Leningrad. Zijn eerste door hem zelf ontworpen en gebouwde auto werd waarschijnlijk door een V-2 motorfietsmotor aangedreven. Daarnaast was hij betrokken bij de ontwikkeling van een buizenchassis voor de Russische straatracer KVN 2500, ook wel KVN 20S genoemd. Na dit creatieve begin besloot Arkadij Dmitrievich Barbich een nieuw eigen model vanuit het niets op te bouwen; het werd een enorme cabriolet. Hij bouwde drie jaar aan zijn personenauto die in 1956 klaar was. Voor de aandrijving was zijn oog gevallen op een zescilinder motor met een inhoud van 3,5 liter en een vermogen van 90 pk uit de GAZ-fabrieken gevestigd in Gorki.

Zijn zelfgebouwde cabriolet was sterk beïnvloed door de Amerikaanse automobielindustrie, iets wat in die dagen in de Sovjet-Unie eigenlijk niet geoorloofd was. Desondanks lukte het de ontwerper zijn buitengewone auto, zoals historische foto’s ons laten zien, toegelaten te krijgen tot de openbare weg.

Het model ligt medio februari in de winkels.

 

 

 

 

Bericht auteur: Modelauto