STOP INCENDIE – AUTO DES POMPIERS

Waarom ? Tsja, geen idee eigenlijk. Denk omdat, ondanks de simpele constructie van ruw geperst blik en de met omgebogen lipjes vastgezette onderdelen, het onmiskenbaar een Willys CJ3B jeep voorstelde. Aandoenlijk door eenvoud.  En natuurlijk omdat het een brandweer voertuig is, dat dan ook wel weer.

Als ik het goed heb zat het geheel op zo’n kartonnen grondplaat met ijzerdraadjes vast en daar zal vast wel een fabrikant op genoemd zijn; op het model zelf geen enkele vermelding van type, naam etc. te ontdekken.

Dus, na al die jaren trouwe dienst in een vitrine, toch maar eens op zoek gegaan naar de herkomst en ja hoor, google op  ‘jeep pompiers’ en de afbeeldingen rollen van het scherm.  Tussen de on telbare Norev, Solido en Verem jeeps, stond ie: la Jeep “pompiers ”JOYAX.

Dat Joyax was een Franse speelgoed fabrikant, opgericht in Marseille in 1946 door Francis Lan, en tot de vroege jaren ‘80 actief op de markt.

Zoals vele speelgoedfabrikanten, begon ook Joyax met houten speelgoed, maar al snel werd overgeschakeld  naar metalen speelgoed, met of zonder opwindmechanisme.

De heer Lan creëerde zijn eigen modellen, maar om het assortiment uit te breiden en ontwerpkosten te verlagen, werden van andere fabrikanten de modellen en mallen overgenomen.

Helaas, de evolutie van de Franse speelgoedmarkt kende geen genade voor het kleine Joyax en in de vroege jaren 1980 viel definitief het doek. De laatste producten waren een reeks van 6 kleine sportwagens zonder mechanisme, de dappere brandweerjeep met zijn tank op sleeptouw en een mechanische motorwagen,  geïnspireerd op treinstellen uit  1930.

Terug naar ‘mijn’ jeep, die ooit zijn speelgoed carrière in 1950 begon met een opwindmotortje.  Mijn jaren 80 versie ontbeert dat mechaniek, maar je kan aan de gleufjes en gaatjes nog goed zien waar dat ooit gezeten moet hebben.

Maar dan ……… zoals vaker  volgen roem en eer niet bij, maar na het leven, getuige  de web pagina:

JOYAX, hommage et respect pour un petit fabricant.

https://www.tissus.info


Bericht auteur: Modelauto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *