DE PORSCHE TURBO RSR 934

Zeer verrassend was het uitbrengen van de Porsche 934 uit 1976 door Tamiya in schaal 1/24 het afgelopen jaar. Ooit brachten ze deze mooie versie van de 911 in 1/12 op de markt.  En in diezelfde tijd was er ook een 1/24 kit van Esci leverbaar. En nu dan een tweemaal zo kleine versie van Tamiya; in dit geval echter een curbside model net zoals indertijd het Esci model.

De kit wordt geleverd in zowel de Jägermeister als de Vaillant uitvoering. Attractieve oranje of groene versies, maar voor mij is de uitvoering van het Georg Loos team veel interessanter. Eén van de coureurs voor dat Duitse team was namelijk de Nederlander Toine Hezemans en die werd dat jaar ook nog eens Europees kampioen in deze GT klasse. Reden voor mij om deze uitvoering te gaan bouwen en gelukkig brengt het Japanse Studio27 een decalset uit voor deze uitvoering van de 934.

De doos:

 Als gezegd; het betreft hier een curbside model. Dat betekent geen motortje onder de kap, maar verder is het model prima gedetailleerd. Ook de onderzijde met de ophangingen ziet er realistisch uit. Van de mooie BBS velgen moeten de ‘spaken’ goud geverfd worden. Voor de veiligheidsgordels worden decals geleverd, maar een setje after-market gordels maakt het natuurlijk nog echter. Voor de Hezemans uitvoering krijgt de in oranje of groen plastic gegoten body eerst een laag witte primer. Daarna volgt de rode kleur. In dit geval werd gebruik gemaakt van de spuitbussen primer wit en TS-8 van Tamiya. Overigens moet de bodemplaat (B16) ook deze kleur hebben.

Er zitten bij dit model nogal wat roosters, die als foto-etswerk zijn bijgevoegd. Het gaaswerk in de neus krijgt ook de bodykleur. Let op dat je ook de omranding van de koplampglaasjes (D9) rood verft.

Een lastig werkje is altijd de omranding van de ruiten in zijdeglans zwart. Dat geldt ook voor de zwarte delen op de bumpers en de zijflanken. Ik maakte hiervoor zoveel mogelijk gebruik van Tamiya’s afplaktape. De inzet van de ruiten is handig opgezet; dat kun je wel aan Tamiya overlaten.

Decals:

 De decals van Studio27 voor deze uitvoering zien er goed uit. Doe wel voorzichtig bij het aanbrengen, want ze zijn vrij stijf en kunnen daardoor gauw breken. Dat overkwam mij bij de witte ronde schijf op de neus voor het startnummer. Helaas levert men geen Good Year decals voor de banden, dus die moeten ook weer uit het after-market circuit komen.

Na het decallen werken we de body verder af met de deurhandels, ruitenwissers, lampen en spiegels. De bouwbeschrijving geeft voor de binnenzijde van de achterlichten een zilveren kleur aan. Nog sprankelender wordt het als u hiervoor bare-metal foil gebruikt.

Velgen:

 Speciaal voor deze Porsche 934 brengt het Duitse Scale Production een set BBS aluminium velgen en foto-ets spaken op de markt. Met name de achtervelgen zijn wat minder diep dan de velgen in de doos, maar zover ik het op foto’s van de bestaande auto kan zien, heeft Scale Production het juist goed gedaan.

Conclusie:

 De body van de gebouwde 934 staat aan de achterkant wat hoger dan aan de voorkant. Dat was echter ook het geval bij de echte 934 en had  te maken met de grotere achterwielen. Ondanks de curbside uitvoering heeft Tamiya met deze bouwdoos een prachtige versie van de legendarische 934 neergezet.

Bericht auteur: Modelauto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *