Volkswagen Golf 1 GTI 1974 van Revell schaal 1/24, nr. 07072

Het model

In 1974 introduceerde Volkswagen de opvolger van haar immens populaire, maar toch wel bejaarde Kever.

Het strakke ontwerp was van de hand van Giorgetto Giugiaro van Ital Design en kreeg de naam Golf mee. Een totaal anders vormgegeven auto als de Kever, maar ook technisch waren er wat omwentelingen. De plaats van de motor én de aandrijving verhuisde van àchter naar vóór en de luchtgekoelde boxermotor maakte plaats voor een viercilinder in lijn.

Het concept borduurde voort op de twee jaar eerder geïntroduceerde Renault 5; een compacte auto met veel binnenruimte en met de rij-eigenschappen van een grotere auto. En mede door het lage gewicht waren ze ook nog eens zuinig en dat kwam goed uit met de in 1973 ingezette oliecrisis.

Volkswagen zag al gauw dat er uit deze Golf veel meer te halen was en een jaar later maakte de GTI (Grand Turismo Injection) zijn opwachtig op de IAA in Frankfurt. Uitgebouwde spatborden voor de bredere banden, een spoiler onder de neus en de typische rode omranding van de grill en bovenal fantastische prestaties, maakten deze GTI tot een icoon.

De doos

De bouwdoos van Revell bestaat uit iets meer dan 120 onderdelen in verschillende kleuren plastic.

De bouw start met het motorblok, dat zeer gedetailleerd is weergegeven. Dat blok wordt vervolgens ingebouwd in een compartiment dat daarna zijn plaats krijgt op de bodemplaat. Voor de accu is zelfs een keurige decal bijgevoegd.

Om het motorcompartiment nog wat realistischer te maken brengen we de bougieleidingen aan. Ook de wielophangingen zijn volledig uitgewerkt.

SONY DSC

Het interieur

In het interieur ontbreekt het niet aan detaillering.

Zelfs de gordels vóór zijn gemodelleerd (achter was toen nog geen eis) en op de dakbekleding zijn zelfs de beugels niet vergeten. Voor de stoelbekleding zijn decals aanwezig. Voor het dashboard zijn twee uitvoeringen mogelijk; links- of rechtsgestuurd. Dat geldt natuurlijk ook voor de ruitenwissers, want die verschillen ook in positie en vorm.

Laatste verschil in positie is de plaats van de buitenspiegel; toen was die alleen maar verplicht aan de bestuurderskant.

De body

De carrosserievorm is goed gemodelleerd.

Een secuur werkje is het schilderen van de raamomlijstingen. Voor de rode omlijsting van de grill zijn decals voorhanden, maar ik vond het makkelijker de rand rood te verven. De antenne die in de kit zit is wel erg grof; ik verving hem door een veel dunner stukje plastic. Dat kun je zelf maken door een staafje plastic van het gietraam boven een kaars warm te maken en vervolgens rustig uit elkaar te trekken. Even oefenen om de juiste temperaruur en snelheid van trekken te ontdekken en je kunt de antenne zo dik of dun maken als je zelf wilt.

Ik koos voor een zwarte kleur voor de body, maar ook metallic-zilver staat deze GTI natuurlijk prachtig. Die uitvoering had wat zwarte striping op de zijflanken en ook daar zijn decals voor geleverd.

De conclusie

Revell heeft met deze bouwdoos een prachtige Golf GTI op de markt gebracht; goed gedetailleerd voor een prima prijs. Vijf jaar later, in 1979, verscheen er van deze Golf 1 een cabrioversie en ook daarvan bracht Revell vorig jaar een bouwdoos van uit onder nummer 07071.

 Carel van Kuijk


Bericht auteur: Modelauto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *