WAT HEBBEN WE HIER NU WEER ?

De Moxie Beverage Company of Bedford, New Hampshire in de USA, een van de eerste massa producenten van frisdrank, deed dat wel en hoe ze ooit op het idee zijn gekomen om een paard in een auto te zetten weten we niet. Het zal te maken hebben gehad met de oorsprong van het drankje dat al rond 1876 werd gepatenteerd als medicijn genaamd “Moxie Nerve Food” en was gebaseerd op een nog niet eerder ontdekte plant.

Wat we dan weer wel weten is dat er in 1917 (het jaar dat het patent op Moxie Drinks werd verstrekt) een blikken speelgoed autootje met een ‘pull back’ mechanisme verscheen. En dat was dan weer een replica van the Moxie Horsemobile, een reclame voertuig dat in die jaren door het land trok.

Overigens wordt dit speelgoedje op veilingen nog wel eens aangeboden maar reken niet op een koopje.

Die eerste ‘horsemobiles’ werden rond 1918 ingezet en waren, logischerwijs, behoorlijk aangepaste auto’s waarbij de bestuurder op het levensgrote paard zat. De stuurkolom was een meter of wat verlengd, zodat het paard een stuurwiel in z’n nek kreeg en in de stijgbeugels waren de noodzakelijke pedalen verwerkt.

Dachten wij dat de Franse carrossiers een reputatie hadden in de meest fantasievolle reclameauto’s, het destijds razend populaire Moxie Drinks had in de jaren ’20 – ’30 een hele vloot van die voertuigen rondrijden, alle gebaseerd op LaSalles en Rolls Royces.

Van de LaSalles is wereldwijd nog 1 origineel exemplaar bekend, maar geloof het of niet, een z.g. ‘recreation’ staat in ons land en hij is nog te koop ook.

Het is een Cadillac LaSalle uit 1929 en wordt door Classic Car Auctions aangeboden ter directe verkoop.

www.classiccar-auctions.com

Bericht auteur: Modelauto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *