DE RAYMOND LOEWY BMW 507

Welnu, Raymond Loewy (Parijs, 5 november 1893 – Monaco, 14 juli 1986) was waarschijnlijk de bekendste industrieel ontwerper van de twintigste eeuw. Loewy was een Fransman die in 1938 de Amerikaanse nationaliteit verkregen heeft.

In WO I diende hij in het Franse Leger en vertrok in 1919 naar New York om daar als mode-illustrator te gaan werken voor bladen als Vogue, Harper’s Bazaar en Vanity Fair. In 1929 opende hij zijn eigen bureau voor industrieel ontwerpen.  Zijn uitgangspunt was dat als twee producten in prijs, functie en kwaliteit gelijk zijn, dan verkoopt het mooiste van de twee beter dan het ander.

Loewy maakte ontwerpen voor onder meer de Pennsylvania Railroad, Greyhound, Lockheed, Coca-Cola en Studebaker en werd o.a. bekend om zijn stoomlocomotieven, autobussen en koelkasten.

Wat Coca Cola betreft, ontwierp hij weliswaar niet de beroemde fles (wat wel wordt gesuggereerd), maar b.v. wel  de iconische ‘Hobbs  delivery truck’,

En voor Studebaker de Avanti  en in 1950 de Champion Starlight Coupe.

Overigens, die Avanti (Italiaans voor ‘vooruit’)was destijds qua ontwerp een sensatie. De vorm van de Coca Cola fles (daar is ie toch weer) vind je, met enige fantasie,  terug in de C-stijl. Let ook eens op de enorme achterruit en de ingebouwde roll-bar.

Messcherpe voorbumpers liepen door naar de zijkanten en  i.p.v. een conventionele grille, plaatste Loewy  een luchtinlaat onder die dunne bumper en een asymmetrische verdikking in de motorkap.

AMT heeft ooit een 1/25 kit van deze Avanti gemaakt evenals Signature Models, Maisto en Buby Collectors Classics, maar dat waren dan weer geen kits.


Bericht auteur: Modelauto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *