FILMAUTO’S IN NEDERLAND

De afgelopen weken waren op televisie enkele Nederlandse series te zien. Ik noem Pieter Menten en Riphagen als oorlogsdrama en Petticoat als luchtiger stof. In alle drie series zien we auto’s uit de tijd. Althans dat lijkt de bedoeling, maar het lukt niet.

Er zijn voor film en TV zelfs verhuurbedrijven voor oldtimers, maar altijd gaat het fout. Ik schreef al eens over de een Oscar winnende ‘De aanslag’ met letterlijk de tekst in beeld

onder een tafereel uit Heemstede: 1955. En wat zien we? De Fiat 500 ‘rugzakje die in 1957 ‘werd geïntroduceerd.

En misschien genoot u vorig jaar wel van die serie ‘Moeder, ik wil bij de revue’. Zelf vond ik dat een heerlijk kijkspel naar vroeger met mooie attributen uit de jaren vijftig. Maar dan komt de auto in beeld: een Volvo PV 544 die er qua leeftijd wel bij kan, maar die toch nooit als taxi en als trouwauto rond reed. Ik heb met zo’n auto jaren lang rally’s gereden en zelfs je documenten van de achterbank pakken was al een probleem. Laat staan plaats nemen op de achterbank als volwassene.

Maar nu even terug naar het recente werk

In de serie over Pieter Menten: onder leiding van die Pieter zijn we getuige van smerige moordpartijen in Polen rond 1942/43. En wat zien we daar op de achtergrond? Een Opel Olympia uit de begin jaren vijftig. Glimmend gepoetst wat in oorlogstijd al niet waarschijnlijk is en ook nog eens voorzien van banden met witte zijvlakken wat in die tijd ook al niet gewoon was bij dit soort middenstands auto’s.

In de zondag afgelopen serie Riphagen rijdt Dries Riphagen in een Citroën 15 Six Familiale uit de jaren vijftig. En hij rijdt er in 1944 doodleuk over zijn rivaal heen…

En in Petticoat loopt het filmverhaal goed af met een verliefd stelletje. Maar ja, ze rijden wel weer in een Daffodil die gezien het kenteken uit maart 1965 stamt, terwijl we het in 1960 nog echt met een type 600 moesten doen. Mijn vrouw begrijpt helemaal niets van mijn woede en zegt steevast: ‘wat maakt dat nu uit’. Maar het is echt niet moeilijk om het voor hetzelfde geld wel goed te doen.

Hebben ze in de TV wereld maling aan de kijker, zijn ze bij die speciale verhuurbedrijven nu zo dom of ben ik maar de enige die zich ergert?

En nu maken we een mooi bruggetje naar Modelauto 196 die eind deze week bij de abonnees wordt bezorgd. De Fiat 500 is van Mebetoys en dat Italiaanse modelmerk staat centraal in 196. We tonen de unieke ‘kist van Mebetoys’. Een pracht presentatiemiddel, waar een groot deel van hun eouvre in paste.

Modelauto 196 ligt in de dere week van januari in de winkels.


Bericht auteur: Modelauto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *